Покупка на инвестиционни диаманти

Покупка на инвестиционни диаманти

Хиляди нови родители всяка година решават да вложат парите си в скъпоценен камък, за да подсигурят бъдещето на бебето.

Спомняте ли си времената, когато детските влогове нашумяха за първи път? Бе преди около близо 20-ина години. Тогава банките се надпреварваха  да предлагат изгодни програми, чрез които майките и татковците да създадат спестовна сметка на своето дете. Принципът е прост – ежемесечно внасяте определена сума, докато детето на навърши пълнолетие. Идеята е, че за всички 18 години вие ще получите лихва и ще увеличите вложението си, а от това най-облагодетелстван ще бъде вашият бъдещ тийнейджър. С годините обаче броят на детските влогове започна да намалява – от една страна заради ниските лихви в банките, от които реално не получавате нищо като добавена стойност. От друга страна, разбира се, заради финансовата криза.

Тази отрицателна тенденция обаче не присъства само в България, но и зад Океана, където стандартът е доста по-висок. Ето защо все по-нашумяло става инвестирането в първо диамантено бебешко бижу – в повечето случаи обеци за момиченцата, гривничка – за момченцата или пък биберон със златно покритие и брилянт. Защо обаче точно диамант? Много просто. Той е вечен и устойчив на всякакви метеорологични условия. Диамантът е дискретно имущество, за което не е нужно никой освен вас да знае. В комбинация с вече изброените позитиви той увеличава цената си с годините и най-важното – за него не се плащат данъци, както за недвижимото имущество. Ето затова хиляди нови родители всяка година решават да вложат пари в скъпоценен камък, инкрустиран в бижу, за да подсигурят бъдещето на бебето.

Покупка на инвестиционни диаманти

Когато говорим за диаманти, това не бива да ви изглежда непременно безумно скъпа покупка, която може да бъде направена само от заможни и влиятелни хора. Дори и при скъпоценните камъни винаги може да се намери за всекиго по нещо. Стига да сте предварително подготвени по темата и да имате специалист, който да ви консултира и насочи диамант с какви параметри можете да закупите според сумата, с която разполагате.  „Дори бебешките бижута и аксесоари вече се превърнаха в повече от накит, защото са сигурна инвестиция, чрез която няма как да загубите средствата си. А дори напротив – можете да я увеличите без никакви усилия с течение на времето“, обяснява Нури Димитрова – основател и собственик на „NURI DIAMONDS“ – една от малкото лицензирани лаборатории в България, съсредоточена върху консултирането за покупка на инвестиционни диаманти. Димитрова получава световната си квалификация за експерт оценител на брилянти – диаманти суровина от Геoмоложкия институт в Рамат Ган в Израел. Има допълнителна специализация в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски” за диагностика и оценка на необработени и обработени цветни скъпоценни минерали. Ето защо едва ли има по-компетентен човек от нея, който може да ни разкаже повече за инвестицията в първото бебешко бижу или аксесоар.

Купуването на първите диамантени обеци на вашето бебе може да бъде вълнуващо, но и изнервящо преживяване, което изисква наистина много предвидливост. И то не толкова заради това дали бебето ще свикне бързо с него, а заради това доколко можете да сте сигурни, че в бижутерийния магазин получавате оптималното качество, за което заплащате. Много често можем да бъдем излъгани от търговци с неоправдано висока надценка, просто защото не сме запознати за какво да следим. Ето защо е хубаво преди това да се консултирате с експерт-оценител или директно да поръчате от такъв.

Когато избирате метала, от който да бъде направено бижуто, трябва да имате предивид, че бебешката кожа е особено чувствителна. Затова е добра идея да се спрете на модел, който е изработен от 14 или 18 карата злато.  Другите метали могат да предизвикат реакция като инфекция, която няма да е никак приятна нито за вашето малко съкровище, нито за вас самите.

Препоръчително е, когато купувате обеци, те да имат мека гумичка, която да се поставя над винтчето. Така вашето малко момиченце няма да може да ги премахва само, нито пък ще усеща дискомфорт, докато е в легнало положение. Друг важен фактор е размерът на диамантчето. Казваме диамантче, защото, говорейки за бебешки уши, скъпоценният камък няма как да е много голям. Стандартният размер за детските уши е от 0,10 ct. – 0,15 ct. Той съчетава в себе си достатъчна видимост, леко тегло и симетрия върху малкото ухо.

„Когато консултирам възрастни клиенти, съветвам да инвестират в диаманти, които са с по-висок карат – над два карата. Това обаче, съвсем разбираемо, няма как да важи и в случай, когато избираме бебешко бижу. Разбира се, камъкът върху бебешките обеци и аксесоари, няма как да има същата стойност като този, в който би инвестирал един голям човек, но това не означава, че не е добро вложение. Независимо от своята големина, димантът трябва да е с хубава чистота и качество, както с идеални пропорции. Не на последно място е видът на шлифовката и формата. Повечето родители обикновено инвестират в класическата брилянтна форма, защото тя отива на всяко детско лице, а и е най-предлагана като модел за най-малките. Дори когато говорим за бебешки обеци обаче, е добре да съобразяваме модела и формата им според личицето на нашето бебе“, разказва Нури Димитрова.

Счита се , че децата с кръгли лица трябва да носят камъни с вертикална дължина, за да балансират тази заобленост. Съответно бебета с по-издъжени лица ще изглеждат добре с обици с диамант в брилятна форма. Идеалният цвят пък може да зависи от това как обикновено обличате детето си.

Преди да предприемете покупка на обеци за своето дете, се консултирайте на първо място със своя педиатър, за да се уверите, че бебето ви е готово за тази процедура. На второ място потърсете експертно мнение, ако сте решили, че ще инвестирате в диамантено бижу като обеци, гривничка или пък аксесоар от рода на биберон или лъжичка.

След поставяне на обеците ушичките трябва да се почистват с помощта на нов памучен тампон всеки ден, за да се предотврати инфекция. Бижуто трябва да се върти по веднъж на ден през първите три седмици, за да се предотврати срастване и кожата да свикне с чуждото тяло.

Бебешките обеци, които ще закупите, могат да се носят до около 7-ата година на детето. След това е достатъчно да ги приберете на сигурно място, за да знаете, че имате една умна инвестиция, която освен, че е много красива, е и възможно най-сигурната.

Покупка на инвестиционни диаманти