ШЛИФОВКА НА ДИАМАНТИ

ШЛИФОВКА НА ДИАМАНТИ

Преди да се започне обработката на суровината специалистът изследва камъка за външни и вътрешни дефекти с компютърна система и трябва да определи бъдещите параметри на брилянта, като се старае да намери баланс между максимално тегло и най-високо качество.
Следва рязане на диаманта, но преди това диамант с формата на октаедър се маркира с лазер преди да се разреже. Има и форми на диаманта, които не се разрязват. Други пък само се разцепват.

ШЛИФОВКА НА ДИАМАНТ

      Диамантът получава бъдещата си форма след разцепване. Най-често тази форма е брилянтна като от октаедър можем да извадим два брилянта – по-голям и по-малък или два еднакви. Задачата е ефективно да използваме скъпоценната суровина с изчисления и изследвания преди разрязването.
      След рязане на диаманта следва оформяне на площадка. Според тази площадка диамантът се окръгля. При окръглянето на кристала експертът трябва да запази максимален диаметър на диаманта.

Най-голямо предизвикателство обаче е полирането на кристала. Малцина са тези които притежават този тънък усет към полирането.Едно от водещите неща в полирането е да имаш творческо виждане, уникална сръчност и изтънченост.Шлифовката на диаманта е като едно пътуване-мечта . Това е може би една от най-тежките, но и в същото време одухотворяващи професии в света.