ШЛИФОВАНИ ДИАМАНТИ

Вноса на шлифовани диаманти в САЩ бележи ръст

Вноса на шлифовани диаманти в САЩ през последното тримесечие  е достигнал най-високото си ниво от три години насам.

Вноса на шлифовани диаманти е нараснал  с  2.4% до $ 1,66 милиарда, според данни на правителството.

Износа на шлифовани диаманти, междувременно се е увеличил с 3% до $ 1,38 милиарда.

Вноса на диаманти суровина бележи спад с 69 на сто до $ 13.4 милиона, докато износа е спаднал наполовина до $ 16 милиона.
<
_____________________________________________
ПОВЕЧЕ ЗА ШЛИФОВКАТА НА ДИАМАНТИ МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК

Процес на шлифоване на диамант от суровина:

Преди да се започне обработката на суровината специалистът изследва камъка за външни и вътрешни дефекти с компютърна система и трябва да определи бъдещите параметри на брилянта, като се старае да намери баланс между максимално тегло и най-високо качество.
Следва рязане на диаманта, но преди това диамант с формата на октаедър се маркира с лазер преди да се разреже. Има и форми на диаманта, които не се разрязват. Други пък само се разцепват.

ПРОЦЕС ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ШЛИФОВАНИ ДИАМАНТИ

      Диамантът получава бъдещата си форма след разцепване. Най-често тази форма е брилянтна като от октаедър можем да извадим два брилянта – по-голям и по-малък или два еднакви. Задачата е ефективно да използваме скъпоценната суровина с изчисления и изследвания преди разрязването.
      След рязане на диаманта следва оформяне на площадка. Според тази площадка диамантът се окръгля. При окръглянето на кристала експертът трябва да запази максимален диаметър на диаманта.

Най-голямо предизвикателство обаче е полирането на кристала. Малцина са тези които притежават този тънък усет към полирането.Едно от водещите неща в полирането е да имаш творческо виждане, уникална сръчност и изтънченост.